Det du bør vide om el-installationer og strømforbrug

Grundlæggende viden om elinstallationer og strømforbrug

Når det kommer til vores hjem, er  elinstallationer og strømforbrug vigtigt. Som boligejer skal du have grundlæggende elektrisk viden om elinstallationer og strømforbrug for at forblive sikker.

I denne vejledning, “elinstallationer og strømforbrug”, vil Elektriker Frederiksberg forklare, hvad strøm er, hvordan den kommer ind i dit hjem og distribueres gennem dit hus, og definerer hovedkomponenterne i boligens elektriske system.

Hvad er elinstallationer og strømforbrug?

Orden “elinstallationer og strømforbrug” opstod for mere end 2000 år siden i det antikke Grækenland, kan man sige. Folk bemærkede, at en rav ædelsten begyndte at trække små ting til sig, når den blev gnidet mod uld. Rav på græsk blev kaldt “elektron”, hvilket affødte navnet.

Men de gamle grækere fejlede i eksperimenter med statisk strøm. Dette blev muligt kun årtier senere. Forskere opdagede, at omgivende genstande består af atomer, der bærer protoner og elektroner. Disse to elementer har elektriske ladninger: elektroner har en negativ ladning, og protoner – positive. Når de trækkes til hinanden, interagerer de afhængigt af antallet af protoner, og elektroner, atomer producerer.

Protoner findes i kernen af ​​alle atomer, og elektroner bevæger sig rundt om dem. Atomer med et antal protoner svarende til antallet af elektroner har en nulladning. For eksempel har en uberørt ravperle en nulladning, men når den gnides mod uldens atomer, vil uldelektronerne blive tilføjet til ravelektronerne, og deres “overflod” vil gøre ladningen negativ. Sådan en perle begynder at trække små partikler med en nul- og positiv ladning og frastøder partikler med en negativ ladning.

Kilde: Elektriker Lyngby.

Elinstallationer og strøm – En organiseret række af elektroner

Men hvordan lever elektriciteten i stikkontakten, hvis alt er så kompliceret?

Næsten alle atomer kan miste og erhverve elektroner. Nogle atomer har for mange elektroner, og andre mangler dem. Så når de bevæges af elektriske strømelektroner, vil de gå i retningen for at kompensere for manglen. Denne strømning kaldes den elektriske strøm.

Elektrisk strøm kan sammenlignes med en flod, som løber ud i mange grene og driver apparater. Alligevel bør disse komme fra kilden, før de dirigerer denne strøm af negativt ladede partikler.

De bedste hoveder fra det sidste årtusinde kæmpede om dette spørgsmål. Den første videnskabsmand, der fik et gennembrud, var en italiensk fysiker og kemiker Alessandro Volta, der opfandt det første batteri i 1800, kaldet “voltaisk rør”. Siden da er strømladningen blevet målt i volt.

Læs mere: HPFI relæ montering og viden om HFI og HPFI relæ

Hvor får vi strøm fra? Kilderne til elinstallationer og strømforbrug er:

  • Termiske kraftværker
  • Atomkraft energi
  • Vandkraftværker
  • Vind- og solenergi


Lidt historie – elinstallationer og strømforbrug

Det første kraftværk til initiativet var den berømte Thomas Edison.

Men “bedstemoren” til alle anlæg kunne kun tænde 10.000 pærer, mens moderne kraftværker producerer tusind gange mere og leverer elektricitet til byer med en befolkning på 100.000.

Hvordan ender elinstallationer og strøm i vores hjem?

Genereret strøm i kraftværkerne passerer gennem kabler til distributionstransformatorstationen for måling og konvertering. Derefter øger transformatorer ladningen op til 10.000 volt. På grund af denne ladning kan strømmen nå fjerne afstande med en enorm hastighed på 3000 km på et sekund.

Hvordan får vi el apparater til at fungere?

Hvordan får elektrisk strøm enheder til at fungere? For at illustrere, lad os tage en pære og vende tilbage til partiklerne.

Når elektroner med lyshastighed passerer gennem ledningerne, støder de på atomer i ledningerne. Følgelig opvarmes atomerne, og pæretrådene stiger i temperatur til 1000oF. Så varme genstande genererer synligt lys.

Moderne enheder og elektronik, såsom mobiltelefoner, tv’er og mikrobølgeovne, involverer komplekse chips, men ideen er den samme – lederatomerne bliver varme på grund af den hurtige strøm af partikler og producerer elektrisk energi, hvilket gør vores enheder arbejde.

Læs mere: Elektriker Rødovre hos Ny Elinstallation. 

Elektriske systemer til hjemmet – elinstallationer og strømforbrug

At arbejde med hjemmets el-systemer kan være skræmmende.

Husholdningsledninger kan være farlige afhængigt af typen. Standardspændingsledninger, der forsyner stikkontakter, belysning og apparater, skal håndteres forsigtigt for at undgå elektrisk stød.

Men hvis du følger elektrikerenes instruktioner og slukker for strømmen i el-tavle og enheder, vil du være i stand til at udføre mindre (kun mindre!) elektriske arbejder sikkert. Lavspændingsledninger til kabel-tv, højttalere og sikkerhedssystemer er meget sikre.